Ekonomi

Rize’de ata tohum seferberliği

Rize’de toplanan geleneksel ata tohumları halka dağıtılarak yeniden hayat buluyor.

2017 yılında Rize’nin Fındıklı ilçesindeki Ziraat Odası, Rize’nin çevre illerinden kenevir tohumu toplamaya çalıştı. Aramalarının sonunda çevre illerdeki Ziraat Odaları ile görüşmeleri sonucunda çet tohumlarını topladılar. Topladıkları tohumları kendi bahçelerine ekerek 100 bin fidan üreterek Fındıklı halkına dağıttılar. Her yıl cet tohumu dağıtmayı gelenek haline getiren Ziraat Odası, bu yıl 5 milyon cet tohumu dağıtmayı planlıyor. Fındık Ziraat Odası Başkanı Mehmet Ali Özsoy, kenevir tohumlarının toplanma amacının hiçbir kimyasal kullanılmadan doğal haliyle üretmek olduğunu söyledi.

“Ata tohumlarının daha geniş kitlelerle daha geniş topraklara ekilmesini sağlayacağız”

Fındık Ziraat Odası Başkanı Mehmet Ali Özsoy, projelerini anlatarak, yapacakları dağıtımların sadece Rizelilere yönelik olmayacağını belirterek, “2017 yılında Ordu’dan başlayarak Ordu’nun tüm odaları ile görüştük. Artvin Borçka ilçe odalarına giderek klasik cet tohumlarını sorduk.Bu tohumları Fındık Ziraat Odasında topladık.Üretim bahçelerimizde de topladık.2017 yılında elde ettiğimiz tohumlardan fidan üreterek 100 bin fidan diktik. Ertesi yıl 500 bin tohum dağıttık, sonraki yıl 1 milyon tohum dağıttık, geçen yıl 2 milyon tohum dağıttık, bu yıl 4 milyon ila 5 milyon orta tohum elde ettik. Bu tohumları “Paketliyoruz ve çeşitlendiriyoruz. 2023 Şubat ayında bu kez sadece Fındıklı halkıyla değil çevre illerden gelenlerle de paylaşacağız. Çet tohumlarının daha geniş arazilere daha geniş kitlelerle ekilmesini sağlayacağız” dedi.

“Dış çeşitler bu iklime alışık olmadıkları için hep ilaca ihtiyaç duyarlar”

Ata tohumlarının toplanma amacının kimyasal kullanmadan tamamen doğal üretim yapmak olduğunu belirten Özsoy, “Ata tohumlarında hibritlere göre daha verimli çeşitler var. Cet tohumları bölgenin iklimine ve toprağına uyum sağladığı için daha değerli, burada yağmura ve sıcağa daha alışkınlar, daha güçlüler, daha verimliler, hastalıklara karşı dayanıklı olduğu için yörede daha verimli oluyorlar.Dışarıdan gelen çeşitler bu iklime alışık olmadıkları için hep ilaca ihtiyaç duyuyorlar. Ancak hiçbir kimyasal kullanmadan klasik çeşitlerimizle doğal olarak üretiyoruz.Bu nedenle klasik tohumlar bizim için çok daha değerli.Sebze tohumlarından ürettiğimiz sebzeler daha önce annemin bahçesindeydi.Benim aldığım tat ve kokuyu bizde aldık. . Çet tohumlarının yetiştirilmesi için gerekli sebeplerden biri olduğunu düşünüyorum.” – RİZE

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu